Monday, December 27, 2010

Dobre vijesti iz Vukovara

Polaganje kamena temeljca za Ukrajinski dom u Vukovaru


Ukrajinska Zajednica Republike Hrvatske, pripadnici ukrajinske nacionalne manjine u RH, a prvenstveno Ukrajinci iz Vukovara, doživjeli su danas svoj veliki dan. Pocetak radova na Ukrajinskom domu u Vukovaru, poklopio se sa boravkom Predsjednika Svjetskog Kongresa Ukrajinaca g. Eugena Colija na našim prostorima, tj. za vrijeme njegovog obilaska pripadniuka ukrajinske nacionalne manjine u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni te Sloveniji.
Predsjednik Svetskog Kongresa Ukrajinaca Eugen Colij

Dogadanja je ovoga dana bilo zaista mnogo, a zapocela su u 10,00 sati polaganjem kamena temeljca za Ukrajinski dom u Vukovaru, u ulici Vjeca Europe broj 204. U organizaciji Ukrajinske Zajednice RH i UKPD „Ivan Franko“ iz Vukovara, na ovom dogadanju se okupio veliki broj Ukrajinaca i veliki broj veoma uvaženih uzvanika, predvodenih prije svega Predsjednikom Svjetskog Kongreda Ukrajinaca g. Eugenom Colijem, županom Vukovarsko srijemske županije g. Božom Galicem, gradonacelnikom grada Vukovara g. Željkom Sabo, Veleposlanikom Ukrajine u RH NJ. E. Oleksandrom Levcenkom, te drugim veoma uvaženim gostima.

Nakon sviranja himni Republike Hrvatske i Ukrajine, uvodnu rijec je imao Predsjednik Ukrajinske Zajednice RH g. Ivan Semenjuk. U svom kracem izlaganju upoznao je prisutne o ideji izgradnje Ukrajinskog doma u Vukovaru, koja se rodila nakon izbacivanja UKPD „Ivan Franko“ iz zajednickih prostorija sa SRIU, u kojima su održavali svoja kulturna dogadanja i probe. Izbaceni na ulicu, našli su kao privremeno riješenje jednu napuštenu ukrajinsku kucu, te uz vlasnikov pristanak ovdje nastavili sa radom. U svakom slucaju, bilo je to samo privremeno i ne baš kvalitetno riješenje, te su stoga donijeli odluku o kupnji jedne ruševne kuce, na cijem zemljištu smo danas postavili kamen temeljac za novi ukrajinski dom. U naumu izgradnje svoga doma, naišli su na razumjevanje i pripomoc drugih Ukrajinaca iz RH i inostranstva, prvenstveno iz Australije, kao i Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH, a dobili su i usmenu podršku odgovarajucih vlasti iz grada Vukovara i šire, iz ciju su pomoc startali sa potrebnom „papirologijom“ za izgradnju Ukrajinskog doma u Vukovaru. Nakon obavljenih potrebnih predradnji te samog rušenja stare ruševne kuce na ovoj adresi, raspisan je natjecaj za izvodenje radova, te nakon toga i potpisan ugovor sa firmom „Planum – gradenje“ d.o.o. Vukovar, kao najpovoljnijim izvodacem. Predmet ovoga ugovora je izvodenje gradevinskih, obrtnickih i instalaterskih radova u vrijednosti od 739.291, 60 KN, sa predvidenim rokom izvodenja u tri etape (tri godine). Ovo iz razloga nedostatnih financijskih sredstava na raspolaganju za kompletno izvodenje radova. Prva etapa podrazumjeva izgradnju temelja sa plocom do kraja ove godine, druga etapa završava sa krajem 2011. godine sa izgradnjom doma „pod krov“, a treca 2012. godine i podrazumjeva „kljuc u ruke“. Za izvodenje ovih radova, potrebno je osigurati oko 100.000 EUR, na cemu moramo svi zajedno mnogo poraditi u predstojecem periodu.
           
Sljedeci govornik na današnjem postavljanju kamena temeljca bio je, nama vec dokazani obožavatelj Ukrajinaca u Vukovaru, njegov gradonacelnik g. Željko Sabo. Svoje obracanje skupu zapoceo je podsjecanjem na prvi radni dogovor delegacije ukrajinske manjine u njegovoj kancelariji, kada nam je dao moralnu podršku i instrukcije kako da nastavimo sa idejom izgradnje ovog doma, obecavši i daljnju moralnu, a i financijsku podršku.

U nastavku, župan Vukovarsko srijemske županije g. Božo Galic izjavio je da je upravo danas izdao nalog za uplatu djela financijskih sredstava za izgradnju ukrajinskog doma u Vukovaru, te da na tome nece ostati. Stoji nam na raspolaganju u svakom pogledu. Podsjetio nas je ujedno na nedavno povezivanje njegove županije sa Zakarpatskom oblasti (gdje je prisustvovala i delegacija UZ RH), te svojom željom za uspješnom privrednom i kulturnom suradnjom ovih dviju sredina. U svakom slucaju, Ukrajinci su pokazali svim drugim nacionalnim manjinama i udrugama u Županiji kako se treba raditi ako se želi nešto postici.

NJ.E. Oleksandr Levcenko je izrazio svoju srecu i veliku zahvalnost što se danas mogao naci na ovako velikom dogadanju za ukrajinsku nacionalnu manjinu u državi, u kojoj je on Veleposlanik, te dao podršku za nastavak izgradnje ukrajinskog doma U svakom slucaju, Ukrajina nece ostati po strani i samo promatrati kako se gradi Ukrajinski dom u dijaspori.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH, g. Aleksandar Tolnauer bio je sprijecen prisustvovati današnjem dogadaju u Vukovaru, zato je clanica Savjeta g-da Larisa Uglješic prenijela njegove dobre želje i pozdrave za uspješan nastavak ovoga projekta. Konacno, najveci dio prikupljenih financijskih sredstava došao je do sada iz Savjeta za nacionalne manjine.

U nastavku, Predsjednik Svjetskog Kongresa Ukrajinaca, g. Eugen Colij je izrazio zahvalnost što se našao danas na ovom dogadanju, bitnom za dio Ukrajinske dijaspore svijeta kojoj se on nalazi na celu. Po prvi puta se nalazi na tlu Hrvatske, ali je obecao svoj dolazak i za dvije godine, na dan otvaranja tada vec završenog ukrajinskog doma u Vukovaru, a da ce u tom cilju poduzeti svoj maksimum da se gradevina i završi.

Nakon davanja podrške svih prisutnih uzvanika i gostiju, uslijedilo je figurativno polaganje kamena temeljca, koji su zadatak zajednicki „odradili“ u pocetku Župan, Gradonacelnik, Veleposlanik i Predsjednik SKU, a nakon njih i drugi prisutni gosti, želeci uspješno okoncanje ovoga projekta.

Svecenik grkokatolicke crkve „Krista Kralja“ iz Vukovara potom je blagoslovio Ukrajinski dom, izražavajuci dobre želje i mnogo uspjeha u radu ukrajinske dijaspore u ovome domu. Nakon kratke zdravice i zakuske, delegacija Ukrajinske Zajednice RH je zajedno sa Predsjednikom Svjetskog Kongresa Ukrajinaca g. Eugenom Colijem te izaslanikom Europskog Kongresa Ukrajinaca g. Miroslavom Hocakom obišla Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Spomen obilježje na Ovcari, te Križ – spomenik žrtvama sa slobodnu Hrvatsku gdje su zajednicki položili vjence i zapalili svijece, kao znak zahvalnosti svim žrtvama palim u obrani Vukovara.


Za to vrijeme, gradonacelnik grada Vukovara je primio u posjet NJ.E. Oleksandra Levcenka, Veleposlanika Ukrajine u RH, kojem se posjetu naknadno pridružila i delegacija UZ RH i Predsjednik SKU, te dogovorili nastavak zajednicke suradnje i bratimljenje sa jednim gradom iz Ukrajine, a na prijedlog Ukrajinaca iz Hrvatske. Nakon ovog prijema kod gradonacelnika, u hotelu „Lav“ je održan susret Predsjednika SKU i Veleposlanika Ukrajine u RH sa pripadnicima ukrajinske nacionalne manjine, na kojem se razgovaralo o trenutnoj situaciji u Ukrajini, te bitnom povezivanju Ukrajine sa iseljenim Ukrajincima u svijetu, kojih ima gotovo isto kao i u Ukrajini.

Predsjednik Svjetskog Kongresa Ukrajinaca je nastavio svoj put u Bosnu, da bi se dana 18. 11. ove godine vratio u Zagreb, gdje je održao predavanje na katedri za Ukrajinistiku na temu iseljene Ukrajine, te zatim zajedno sa delegacijom UZ RH posjetio Veleposlanstvo Ukrajine u RH i grkokatolicku biskupiju, a dan je okoncan susretom sa Ukrajincima grada Zagreba.

Narednog dana, 19. 11. 2010. g. održani su sastanci Predsjednika SKU zajedno sa delegacijom UZ RH i Veleposlanikom Ukrajine kod gradonacelnika grada Zagreba g. Milana Bandica, kod Predsjednika Sabora g. Luke Bebica te Predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH g. Aleksandra Tolnauera, gdje je bilo rijeci o bitnim pitanjima za opstojnost ukrajinske nacionalne manjine u ovoj državi.

Ivan Semenjuk

No comments:

Post a Comment