Sunday, March 6, 2011

Відійшов у вічність Іван Терлюк (1939 - 2011)


У Новому Саді, 1 березня, після довгої і важкої хвороби, помер Іван Терлюк, довголітний журналіст «Руского слова» і редактор «Додатку на українській мові».

Іван Терлюк народився 3 вересня 1939 р. у селі Поточани, біля  міста Прнявор у Боснії, в якому почав ходити до початкової школи.  У 1947 році батьки, в наслідок державної колонізації, одержали хату у Будісаві біля Нового Саду.  Незабаром перенеслися до Шашинців а після три роки до Латярку біля Сремської Митровиці.   Ґімназію закінчив у Сремській Митровиці, а відтак почав студії на Новосадськім університеті, де студіював російську мову і літературу.

У «Рускому слові» почав працювати у серпні 1966 року, ще коли ця установа знаходилася у Руському Керестурі.

З 1968 року починає співпрацювати з «Українською сторінкою», яка починає появлятися у «Рускому слові» на українській мові.  Після деякого часу ця сторінка переростає у «Додаток на українській мові» і Іван Терлюк стає його редактором.

Додаток виходив до 1991 року, коли Іван Терлюк вийшов на пенсію.

Іван Террлюк залишив глибокий слід в українській журналістиці та в загалі в житті української громади Сербії і цілої колишньої Юґославії.  Любив писати репортажі про звичайних людей, але у той сам час підтиримував і найменші прояви укаїнського життя у Сербії.

Як журналіст Іван Терлюк найбільше писав про життя українців у тодішній Юґославії.  Старався популяризувати і організовувати українське культурне життя на цих теренах.  Коли Україна стала незалежною державою і українське життя у Воєводині дістало новий поштовх, брав активну участь в організовувані українських iнституцій.  На списку 15 засновників Товариства української мови, літератури і культури, його підпис видніє під номером один.  На Засновничих зборах, які відбулися 16 грудня 1989 року у Новому Саді,  Івана Терлюка було обрано першим головою першої української інституції у Воєводині.

Блаженної пам’яті Івана Терлюка було поховано 4 березня 2011 року у Новому Саді.

Вічна Йому Пам’ять.

No comments:

Post a Comment