Wednesday, September 28, 2011

Вийшла друком книжка О. Румянцева про українців у Македонії

В 2010 році в Києві вишла друком праця д-р Олега Румянцева «Українці у Македонії - статті та інтерв'ю». Це чергова праця автора про українців, які проживають на теренах колишньої Югославії.   Нагадуємо, що в тому самому році вийшла його дисертація «Питання національної ідентичності русинів і українців Югославії».  В 2008 році, теж в Києві, опубліковано його працю «Галичина - Боснія -Воєводина, Українські переселенці з Галичини на території югославських народів в 1890-1990 роках».


Стислу інформацію про працю «Українці у Македонії» подає сам автор у передмові.  Тому подаємо її у цілості.



Передмова
У період навчання у Докторантурі Венеціанського університету Ка' Фоскарі мені вдалось здійснити декілька дослідницьких подорожей до Македонської Республіки. До цієї маленької південно-балканської держави мене привела зацікавленість українцями цього краю. Інформації про місцеву діаспору - про існування якої знають лише спеціально зацікавленні у цьому питанні люди - в мене було надзвичайно мало. Тому дослідження цієї громади розпочалось з перших встановлених з македонськими українцями контактів та продовжилось намаганням якомога більше розширити інформаційну базу. Дослідження були виконані в три етапи, з лютого по квітень 2007 року.
Перша подорож розпочалась на початку лютого. 7-го числа я прибув до Посольства України у Республіці Македонія, де вдалось познайомитись з представниками дипломатичної структури та з головою Громади українців Македонії ім. Л. Українки Іваном Сидоренком, з яким вже існував контакт завдяки Мирославу Гочаку, секретарю Національної Ради Українців Сербії (м. Новий Сад). Цього дня за посередництвом І. Сидоренка відбулись зустрічі з художником українського походження Олександром Ткаленко та з професором Університету «Климент Охридський» Чедо Цветановським. І. Сидоренко зробив широку презентацію Громади та ознайомив з документацією товариства.

  8-го лютого у Посольстві України запроваджено інтерв'ю з секретарем Громади ім. Л. Українки та перекладачем Вірою Чорний-Мешкова, яка розповіла про сучасну українську общину в Македонії. Там само відбулось знайомство з Трипуном Карапетровим, головою Товариства македонсько-української дружби та співпраці. Пізніше, за посередництвом І. Сидоренка, запроваджено зустріч з двома македонськими письменниками Томе Арсовським та Тамарою Арсовською-Гардовою; Т. Арсовський, автор книги базованої на документах біженців Білої міграції, ознайомив з відповідною документацією.

9-го лютого, в день від'їзду, здійснено декілька останніх зустрічей з представниками Посольства та з вже згаданими представниками української общини Македонії.
Друге повернення до столиці Македонської Республіки відбулось 1 березня 2007 року.
2-го числа у осередку Греко-католицької церкви у Скоп'є вдалось отримати контакти для організації візиту до українців на озері Дойран.

3-го березня відбулась зустріч з Консулом України у Республіці Македонія Олександром Бондаренком, який розповів про місцеву українську громаду та надав цінних для дослідження порад.

4-го березня в компанії О. Ткаленка вирушили зі Скоп'є до м. Гевгелія, звідки попрямували до м. Богданці, де нас чекав отець Тома Ангелов, священик місцевої греко-католицької парафії. Разом зі священиком ми поїхали у с. Сретеново, де зустрілись з українською родиною Кошельних, чиї предки-українці прибули з Боснії. В ході зустрічі отримали інформацію про історію переселення та сучасне буття місцевої громади, а також ознайомились з цвинтарем осередку.

5-го березня у Інституті статистики вдалось отримати дані щодо кількості українців у Республіці Македонія. Пізніше запроваджено інтерв'ю з О. Ткаленко, в ході якого він розповів історію переселення своїх предків до Македонії.

6-го березня відбулась зустріч з Єленою Сіляноською, головою Товариства «Чайка», яка надала цікавої інформації про українців у македонсько-російських товариствах. У вечері — прощальна перед від'їздом вечеря і спілкування з І. Сидоренком, О. Бондаренком, Ч. Цветановським та іншими друзями.
Останній візит до Республіки Македонія розпочався прибуттям до Скоп'є 9-го квітня 2007 року.

10-го числа відбулась поїздка до м. Тетово, де за посередництвом Є. Сіляноської вдалось зустрітись з Віолетою Мічевською та Олександром Григорчуком з місцевого Товариства македонсько-російської дружби та співпраці. В ході зустрічі вдалось дізнатись про життя представників Білої міграції у цьому місті, ознайомитись з діяльністю товариства та взяти інтерв'ю у В. Мічевської та О. Григорчука.

11-го квітня зроблено візит до м. Кічево, де за посередництвом Є. Сіляноської відбулася зустріч з Сашею Дукоски, головою місцевого Македонсько-російського товариства. С. Дукоски розповів у інтерв'ю про діяльність названого товариства, а також ознайомив з монастирем Святої Пречистої, у якому залишили свій слід черниці-біженки з Російської імперії.

12-го квітня, за посередництвом Ч. Цветановського, зроблено візит до Македонської Академії Наук і Мистецтва у Скоп'є, де за допомогою Нади Георгієвої отримано матеріали про сучасне наукове співробітництво між Україною та Македонією. Пізніше записано інтерв'ю з І. Сидоренко, у якому він розповів про діяльність Громади ім. Л. Українки.

13-го квітня відбувся візит до м. Охрід. У ході зустрічі з Томе Трайновським вдалось дізнатись про місцеве македонсько-російське товариство. Відбулась зустріч з представником родини Філев - це відомі виробники перлин, таємниця вироблення яких була принесена до Македонії російським емігрантом з Сибіру Іваном Субановичем.

14-го квітня, за допомогою Небойши Цветановського, відбувся візит до озера Дойран, де оглянуто с. Ніколіч, а в с. Сретеново вдалось провести розмову з Анкою Нагірний, онукою українських переселенців з Боснії. У м. Гевгелія відбулась коротка зустріч з Міце Калеевим, нащадком колишніх емігрантів з України.

15-го квітня у інтерв'ю з Ніколою Сидоренком, яке було організоване І. Сидоренком, записано історію переселення цієї родини до Македонії. Пізніше відбулась зустріч та інтерв'ю з Є. Сіляноською, яка розповіла про діяльність Товариства «Чайка».

16-го квітня запроваджено інтерв'ю з Т. Карапетровим, який розповів про діяльність Товариства македонсько-української дружби. Відбулась зустріч з Сашею Івановським - одним з нащадків егейських македонців, колись насильно депортованих греками з Егейської Македонії до СРСР та інших країн, які в останні часи повернулись до Македонської Республіки.

17-го квітня запроваджено прощальні зустрічі зі вже згаданими діячами, чим і завершено останній етап досліджень громади українців Республіки Македонія.
Матеріали, зібрані під час описаних подорожей, доповнені та опрацьовані, поміщено у формі статей та інтерв'ю до цього видання зі сподіванням, що нариси з історії українців Македонії та запропоновані документи зможуть викликати зацікавленість як дослідників історії діаспори, так і пересічних читачів.

На закінчення хочу щиро подякувати усім згаданим вище українцям Республіки Македонія, названим працівникам Посольства України у цій державі, наведеним вище зацікавленим українською справою македонцям та усім іншим, хто надав організаційної допомоги і допоміг у збиранні інформації. За стратегічну допомогу та визначну гостинність хочу також подякувати Дам'яну Цінгарському та родині Гегових.
Олег Євгенович Румянцев

No comments:

Post a Comment