Monday, December 27, 2010

Відзначено ювілеї українців колишньої Юґославії

120-річчя від переселення українців на терени колишньої Югославії і 20 років діяльності Товариства «Просвіта» в Сербії

У Новому Саді, 13 листопада, урочисто відзначено 120-річчя від переселення українців на простори колишньої Югославії і 20 років діяльності Товариства «Просвіта» в Сербії. У відзначенні цих важливих ювілеїв української спільноти Сербії і українців з просторів колишньої Югославії взяли участь представники Світового і Європейського Конґресів Українців, делегації українських спільнот з Угорщини, Румунії, Хорватії, Боснії і Герцеговини, представники крайової влади, Посольства України в Сербії, духовенство, представники української громади Сербії. Урочиста подія відзначена в Угорському культурному центрі, в якому відбулася святкова Академія з нагоди ювілею і культурно-мистецька програма.


Під час святкової Академії

Розпочавши святкову Академію голова Товариства української мови, літератури і культури Мирослав Гочак привітав почесних гостей: заступника голови Влади Воєводини, крайового секретаря секретаріату міжрегіонального співробітництва Бориса Баряктаровича; заступника голови Скупщини АК Воєводини Браніміра Мітровича; Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Сербія Віктора Недопаса; Президента СКУ Євгена Чолія; голову ЄКУ Ярославу Хортяні; заступника голови ЄКУ Славка Бурду, голову Національної ради української національної меншини в Сербії Йосифа Сапуна; радника Міністерства культури і культів Румунії Ярославу Колотило, заступника голови Союзу Українців Румунії Юрія Глебу; заступника голови державного самоврядування українців в Угорщині Юрка Кравченка; голову Союзу національних меншин Сербії Степана Гаврилюка; голову Української громади в Хорватії Івана Семенюка; голову Координації української національної меншини в Хорватії Віктора Филиму; представників македонської, болгарської і грецької національних спільнот; духовенство; представників українських товариств і всіх присутніх на цій урочистій події.

 Під час святкової Академії була виголошена доповідь на тему: «120 років від переселення українців на простори колишньої Югославії» першого голови Товариства «Просвіта» Івана Терлюка, яку зачитав Стефан Сем'янів.

 Про 20-річчя Товариства «Просвіта» в Сербії говорив на вечорі головиаТовариства Мирослав Гочак.


Степан Гаврилюк

Доповідь про українську громаду в Боснії і Герцеговині зачитав голова Союзу національних меншин Сербії Степан Гаврилюк.

Вірші українських поетів Павла Головчука і Євгена Кулеби декламували Василь Дацишин і Филип Проник.

З словами привітання зі значним ювілеєм до присутніх звернувся Борис Баряктарович, заступник голови Влади Воєводини, зазначивши, що у Воєводині живе 26 національних спільнот і це є одним з найбільших потенціалів краю. Влада Воєводини дає значний внесок в збереження ідентитету національних спільнот.



Виступає Борис Баряктарович, заступник голови Влади Воєводини

Заступник голови Скупщини АК Воєводини Бранімір Мітрович, привітавши всіх присутніх від імені Скупщини АК Воєводини з ювілеєм, зазначив, що особливо важливим є збереження всіх тих особливостей, що чинять одну національну спільноту, висловивши впевненість, що українська спільнота залишить значний слід у культурній спадщині національних спільнот Воєводини. «Український і сербський народи багато що пов’язує, а це, передусім, такі поселення як Суботиця, Панчево, Турія, Вршац та інші, які і сьогодні є в Україні», - зазначив Бранімір Мітрович.

Надзвичайний і Повноважний Посол України Віктор Недопас привітав присутніх з ювілеєм, сказавши, що: «Сьогодні сердечні слова вдячності адресую всім тим, хто зміцнює наше українство, докладає всіх зусиль для збереження культури, традиції, рідної мови. Завдяки їм вже п'яте покоління українців на цій землі пам’ятає свою мову, пісню, культуру, пам'ятає Україну».

Голова Української національної ради Йосиф Сапун, привітавши присутніх від імені Національної ради, зробив історичний огляд від часів перших переселень українців по сьогодні і підкреслив: «Сьогодні перед нами стоїть великий обов'язок - призупинити асиміляцію і продовжити збереження національного ідентитету української спільноти в Сербії»


Виступає Голова ЄКУ Ярослава Хортяні привітала присутніх зі святом

Голова ЕКУ Ярослава Хортяні, звернувшись зі словами вітань, сказала: «Дорогі наші українці! Я хочу вас привітати з великим святом, з святом вашої невмирущості, що 120 років ви тут присутні, на землі колишньої Югославії чи сьогоднішньої Сербії. Європейський Конґрес дуже цінує ваш вклад в збереження самобутності українців. Україна має у ваших особах великий скарб і Україна має берегти цей скарб». Ярослава Хортяні з нагоди відзначення важливих ювілеїв вручила голові «Просвіти» Мирославу Гочаку Почесну грамоту за великий внесок у збереження української справи та зародження українського молодіжного руху в Європі. Також вручила пам'ятну медаль від українців Угорщини.


Ярослава Колотило

Від імені української громади Румунії з словами привітань до присутніх звернулися заступник голови Союзу Українців Румунії Юрій Глеба і радник Міністерства культури і культів Румунії Ярослава Колотило, які привітала українську спільноту та Товариство «Просвіта», побажавши «продовжувати просвіщати наших українців, щоб розцвітала наша культура на цих просторах».

Голова Союзу національних меншин Сербії Степан Гаврилюк висловив вдячність організатору - Товариству «Просвіта» - за це прекрасне свято і побажав: «Нехай наші українці і далі підносять славу України і всі ці майна, які принесли на ці простори й збагатили культуру і традицію наших просторів».

Іван Семенюк

Голова Української громади в Хорватії Іван Семенюк підкреслив велику важливість Греко-Католицької Церкви у збереженні національної самобутності українців.

Голова Координації української національної меншини в Хорватії Віктор Филима, привітавши з святом, подякував організатору урочистостей - Товариству «Просвіта», «завдяки якій збереглися більше одного століття і українська мова, і національна ідентичність, і культура». 



Президент СКУ Євген Чолій

Президент Світового Конґресу Українців Євген Чолій: «Від імені Світового Конґресу Українців маю велику честь і нагоду привітати вас з нагоди 120-річчя від переселення українців на простори колишньої Югославії і 20 років діяльності Товариства Просвіта в Сербії. Нинішня Академія є важливим культурно-освітнім заходом як для вас, так і для СКУ, який сьогодні представляє інтереси понад 20-ти мільйонів українців діаспори з 32-х країн світу. Будучи невід'ємною частиною світової української спільноти українці, що проживають на теритирії колишньої Югославії, вже 120 років зберігають та примножують свої національні цінності». Євген Чолій підкреслив, що незважаючи на труднощі, з якими зіткнулися наші попередники, «українці змогли не тільки вижити, а і якнайкраще проявити себе на цих землях і зберегти своє національне лице. За це їм щира подяка».

У своєму виступі Євген Чолій підкреслив важливі чинники у збереженні національної самобутності: «Перш за все хочу відзначити Українську Греко-Католицьку Церкву та її провідну роль у збереженні національної свідомості українців. А також внесок Митрополита Андрея Шептицького, який спричинився до започаткування діяльності цієї Церкви на території Боснії, куди прибули перші переселенці. Вже з перших років Церква змогла стати для них об'єднуючим чинником та в той же час хребтом духовного, освітнього і культурного життя.



 Славко Бурда, Євген Чолій, Мирослав Гочак

Важливою опорою у збереженні мови та культури українців стало Товариство «Просвіта», яке від перших років поселення українців на нових землях сприяло активному розвитку українського культурно-освітнього життя. Завдяки цьому Товариству, що було засноване вже у 1907 р., у місцях проживання українці розпочали свою активну діяльність: організовані українські хати-читальні, хори, самодіяльні гуртки, танцювальні і драматичні колективи, почали різні заходи національного характеру, друкувалися видання та було засновано ощадні каси.

У той же час відзначу, що це все стало можливим завдяки великому патріотизму української громади, яка була основою збереження мови, віри, традиції та культури нашого народу, а також плекала любов до всього українського».

Президент СКУ Євген Чолій зазначив, що йому особливо приємно відзначити позитивні зміни та досягнення в житті української громади, що відбулися за останні двадцять років і висловив признання та подяку всім хто протягом 120-ти років спричинився до розбудови українського громадського життя на території колишньої Югославії, а також до 20-річної діяльності Товариства української мови, літератури і культури «Просвіта» і закликав надалі наполегливо працювати на ниві збереження української самобутності на цих просторах, що особливо важливо сьогодні, у цей тривожний для України час. «Нинішнє відзначення проходить в тривожній для України час, що вимагає більшої згуртованості всього світового українства для протидії різним антиукраїнським акціям.

Закликаю всіх вас і далі вести наполегливу працю спрямовану на збереження в Сербії української ідентичності мови, культури, історії та традиції та разом з тим цікавитися працею Світового Конґресу Українців, поширювати наші інформації, активно реагувати на наші заяви і звернення та спільно працювати для добра нашого народу та нашої материнської землі України».

У культурно-мистецькій програмі українські культурно-мистецькі товариства презентували своє творче надбання.

О. Стецюк
(«Рідне слово», #6, 30 листопада, 2010 р.) 

No comments:

Post a Comment