Thursday, September 1, 2011

Українська спілка «Козак» з Тернополя - Прієдора, БіГ зберігає культуру і традиції своїх предків



Українське товариство «Козак» на Фестивалі «Калина-2011» у Інджії


Гостем 8-го Фестивалю української культури «Калина» було Українське товариство «Козак» з Тернополя - Прієдора, БіГ. Це Товариство засноване і об’єднує українців з двох місць у Боснії - з Тернополя і Прієдора. 
Голова Українського товариства «Козак» Ольга Караїца розповіла, що основне завдання цього товариства є збереження культури і традиції українського народу.
«Наше місце знане по тому, що вже є 120 років, як сюди прибули українці. Ми вже покоління, яке народилося у Боснії, а наші предки прибули з Тернопільщини, Україна, і саме тому назвали це місце в Боснії Тернопіллям», - розповіла Ольга Караїца. 
Голова «Козака» розповіла, що Товариство налічує чимало членів, багато молоді і дітей, які продовжують зберігати українську культуру і традицію.
«Наші діти плекають українську культуру і традицію через українську пісню і танець. Зберігають українські традиції і наші жінки - вишивальниці, які вишили українські народні костюми для наших танцюристів», - продовжила розмову Ольга Караїца і зазначила, що запрошення взяти участь у Фестивалі української культури прийняли з радістю і вважали за честь виступити в програмі Фестивалю, де виступають українські товариства з Сербії і Хорватії.



Голова Українського товариства «Козак» Ольга Караїца

«Ми вперше виступали тут, у Воєводині, на Фестивалі і хотіли б побажати українцям у Воєводині й надалі зберігати і плекати народні традиції і культуру своїх предків». 
Товариство засноване не так давно - 2002 року, з широкою сферою діяльності, яка з кожним роком розширюється. Це Товариство раніше діяло під назвою Канадсько-українська гуманітарна спілка «Веселка». Назва змінена 2010 року і в даний час Товариство носить назву: Українське товариство «Козак».
Метою Товариства є збереження традицій та звичаїв української меншини і презентування української культури в Боснії і Герцеговині та в сусідніх республіках. У Товаристві діє декілька гуртків, а найактивнішим з них є фольклорний ансамбль Товариства, який і виступив на 8-му Фестивалі української культури «Калина» в Сербії.
О. Стецюк
«Рідне Слово», Сербія

No comments:

Post a Comment